Help us to create community spaces on Samos

Romy -
from €2.500 (118%)

Hoi!

Ik ben Romy, en na bij een corporate gewerkt te hebben gooi ik het roer om, om mensen in het vluchtelingenkamp in Samos een stukje waardigheid terug te geven. Zelf heb ik veel gereisd en dit heeft mijn leven echt verrijkt. Vrijheid is dus erg belangrijk voor mij. Ik kan me niet voorstellen hoe de mensen zich in de kampen moeten voelen.

Deze stap is een sprong in het diepe maar wel een vanuit mijn hart. Mijn reis en verblijf daar betaal ik zelf, maar ik wil graag geld op halen voor de organisatie waarmee ik ga, Movement on the Ground zodat we de mensen daar zo goed mogelijk kunnen bijstaan. Het zou geweldig zijn als jullie willen doneren. Geld is hard nodig, want wat in de kampen gebeurt is onmenselijk. Mensen slapen in tentjes terwijl het er nu 40 graden is en dan zijn er ook nog bosbranden.. Probeer je eens in te denken dat je de spullen die je nog bezit (een aantal dekens en flessen water) met een touw om je zoon van 7 moet binden, omdat je na een brand in het kamp moet verzamelen op de weg en je zelf mank loopt. Kan je, je voorstellen dat je alles bent verloren en na een helse tocht op een rubber boot soms twee jaar moet wachten. Zonder enige informatie, in een kamp met amper voorzieningen? En dat je al die tijd in onrust leeft omdat je geen idee hebt welk lot er boven je hoofd hangt?

Ondanks dat is er ook een lichte kant. Wat gebeurt er als je aan je lot wordt overgelaten? Je probeert eerst aan basisbehoeften te voldoen. Je bouwt een onderkomen van wat je maar kunt vinden, concentreert je op het bemachtigen van eten en water, zoekt de informatie die je nodig hebt en houdt je schuil. Terwijl de dagen weken worden en daarna maanden groeit het kamp om je heen. Er vormen zich kleine gemeenschappen, het zijn net dorpen. Er zijn ondernemende types die een winkeltje beginnen. Er zijn mensen die contact maken met vrijwilligersgoepen en aan het werk gaan als vertalers en helpers. De verveling van het dagelijkse overleven dwingt mensen om zo veel mogelijk met hun tijd te doen. Er zijn kunstenaars die opnieuw dingen gaan creeren, muzikanten die weer optreden, en uit de modder groeit een vorm van schoonheid, al is het nog zo tijdelijk en zonder dat iemand het ziet. De noodzaak om je bestaan te vestigen, om je plaats als uniek wezen in de massa op te eisen is universeel en ook hier zijn deze uitingen van het individu overal aanwezig. Ik ben hier. Ik besta. Dit bestaansrecht is essentieel en daarom werkt Movement on the Ground aan het opbouwen van deze gemeenschappen. In samenwerking met de community, vanuit hun eigen behoeften. Van een Camp naar een CampUs filosofie. Een plek waar vluchtelingen zich empowered voelen en betrokken zijn bij het runnen van diensten en projecten.

Please see blog post for more information on how we will spend this money!

View all
€100 05-09-2021 | 10:15
€760 24-08-2021 | 20:18
€25 24-08-2021 | 11:42
€50 21-08-2021 | 16:18 Romy van Baarsen. Ik wens je veel succes. Mooi initiatief.
€43,75 20-08-2021 | 18:00
View all

So where does the money of this fundraiser go to?

18-08-2021 | 15:52 The money of this goes directly to building community spaces in Samos:  The Greek island of Samos lies barely two kilometres off the coast of Turkey making it a favoured destination of attempted crossings of people on the move fleeing from war, poverty and persecution.  In early 2016, refugee camp Vathy was established on Samos with a capacity for 650 people, but reached a population of almost 8,000 people in December of 2019. Over the past two and a half years, Movement On The Ground has played an active role in relieving the situation together with and for the refugees living in and around Vathy camp. Now, Vathy camp is set to close and the remaining population will be transferred to a newly built Reception and Identification Centre on the island. In line with our Camp to campUs approach, Movement on the Ground will provide services and programs to improve the living conditions of the camp. Help us create community spaces! We aim to construct several inspiring, colourful, and relaxing community areas for the residents that will live in the newly built camp on Samos. We will construct shaded KalosTea community spaces with a chai point, books, and games where children and adults from the community can come to relax, learn, and play. 
Read more